Genç Türkler çeyrek finalde, peki sonra?

Bilindiği üzere Nijerya'da FIFA U17 Dünya Kupası oynanıyor. Genç millilerimiz de son derece başarılı maçlar çıkarıyorlar. Grubunu 7 puanla birinci olarak tamamlayan milli takımımız, uzun süre 10 kişi oynadığı maçta Birleşik Arap Emirliklerini 2-0 yenip çeyrek finale çıkmayı da başardı. Turnuvadaki diğer ekiplere de bakınca milli takımımızın finale kadar çıkması sürpriz olmaz benim için. Ayrıca bu başarılar için teknik direktör Abdullah Ercan ve ekibine teşekkür ederim. Maç kadrosuna da şöyle bir bakınca bazıları daha önce de ismini gördüğüm bazıları da ilk defa gördüğüm, tahminimce hepsi birbirinden yetenekli birçok oyuncu var. Ben ise bu oyuncuların geleceği ile ilgili biraz endişeliyim.

Daha önce de birçok kere gündeme gelen bir konu aklıma geliyor genç futbolcular söz konusu olunca: askerlik. Malum ülkemizdeki her erkeğin yapması gereken bir görev. Ancak milli takım düzeyindeki futbolcular için durumun biraz daha esnetilebilmesinden yana olanlardanım. Şöyle ki yurtdışında 3 yıl çalışıp kısa dönem (28 gün) askerlik yapma olayından faydalanabilmek adına birçok futbolcunun kariyerine yurtdışında yanlış klüplerde devam ettiğini gördük. Ya da 20'li yaşlarının başında askere giden bir futbolcu için (birçoğu üniversite mezunu olmadığı düşünülürse) 15 ay askerlik kariyerlerini birkaç sene geriye götürebilir. Yani en az 2 senelik bir futbolsuz geçen dönem olacak.

Bu durumun da değişmeyeceğini göz önüne alarak bu gençler adına en olumlu şey ne olabilir diye düşününce hepsi 17 yaşından küçük olan bu gençlerin olabildiğince çabuk Avrupa'ya gidip ordaki köklü klüplerin gerek altyapılarında gerek as takımın az şans bulan yedeklerinden birisi olarak Avrupa futbolunun içinde yetişmek ve oradaki tecrübeli futbolculardan birşeyler öğrenmek. 3 sene sonrasında da ister genç yıldız olarak Türkiye'nin büyük klüplerine gelir ya da Avrupa'nın önemli liglerinin en azından ortalama ekiplerinde forma şansı bekleyebilecek oyuncular haline gelir. Ayrıca yeniden yapılanma lafının ortalıkta dolaştığı şu günlerde böyle bir durum da A Milli Takım'ın da yaş ortalamasını 20-25 arasına çekmekte son derece etkili olabilir. Umarım bu gençler de gelecekleri ile ilgili planlamayı şimdiden doğru bir şekilde yapabilirler ve şimdi U17 Milli Takım formasıyla yüzümüzü güldüren bu gençler A Milli Takım formasıyla yüzümüzü güldürmeye devam ederler.

 

0 yorum: