Barça'nın belalısı iş başında


Rusya futbolu son yıllarda yetiştirdiği genç yeteneklerle Avrupa futbolunda söz sahibi olmaya başladı. Ancak her ne kadar genç yetenekler çıkarsalar da dünyada şuan hiçbir takımın kolaylıkla mücadele edemeyeceği bir takım var: Barcelona. Dolayısıyla Nou Camp'ta maça çıkan her takımın öncelikli olarak defansif futbolu benimsemesini normal karşılayabilirim. Ama kendi evinde kapanan takımlar her zaman itici görünmüştür. Bugün ise Rubin Kazan bu düşüncemi yıkmayı (bir nebze de olsa) başardı.

Daha önce nice köklü Avrupa takımının yapamadığı bir işe imza atarak Nou Camp'ta Barcelona'yı 2-1 yenmeyi başarmıştı. Rusya'da oynanan (ki aslında Rusya'da oynanan maçları hem iklim hem de zemin açısından pek sevmem) maçta da orta sahasında hiç durmayan Xavi ve Iniesta gibi 2 İspanyol oyuncusu bulunan ve dünyanın en nitelikli hücum oyuncularına sahip olan takımı durdurmayı başardılar. İlk maçı izlerken ben de biraz "Barcelona rakibini ciddiye almıyor" gibi bir düşünceye kapılmıştım. Ancak bu akşam oynanan maç gösterdi ki Rubin Kazan'ın başarısı sırf buna dayanmıyor.

Topla oynama oranlarına bakacak olursak Barcelona %71 gibi sıradışı bir orana sahip, ancak bu durumun ne skora ne de maça pek yansımış değil. Rubin Kazan açısından bakacak olursak duruma Messi ve Ibrahimoviç gibi 2 önemli oyuncuyu yakın markaj ile etkisiz hale getirmelerinin dışında ön liberoları defansın arasına girmeyerek rakibin etkili olabilecek diğer isimlerini uzakta tuttu. Hatta maçın ilerleyen bölümlerinde de Bukharov ile bikaç hızlı atak ile önemli pozisyonlara girerek takımın ümidini devam ettirdi. Maçın oyuncusunun da Rubin Kazan'lı hücum oyuncusu olan Alejandro Dominguez seçilmesi oldukça manidardı. Hücum oyuncusu olmasına rağmen kaleyi bulan şutu olmayan Alejandro, doğru zamanda yaptığı müdahalelerle ve hızlı ataklardaki pas dağıtımıyla dikkat çekti.

Barcelona ile oynadığı iki maçta 4 puan çıkarabilmiş başka pek bir takım hatırlayamıyorum 2 senedir. Ayrıca bu maçlarla gruptaki durum da son derece karışık bir hale geldi. Rubin Kazan'a ilerleyen turlarda pek şans vermesem de defansif futbolun nasıl doğru yapılabileceğini gösterdiklerini kabul etmek lazım.

 

0 yorum: